over de tuinen

Ontdek de mooie en bijzondere tuinen van de Menkemaborg

Tussen de beide grachten liggen de mooie en bijzondere tuinen van de Menkemaborg.

Geschiedenis

De tuin ten westen van de borg is gereconstrueerd naar het originele tuinplan uit circa 1705 en heeft een heldere overzichtelijke indeling met symmetrisch gerangschikte vakken van geschoren buxus met daarin 18de-eeuwse bloemen- en plantensoorten.

Het fraaiste gedeelte is de besloten lusthof voor het ‘theehuis’ met poorten en halve koepels van treillagewerk. In de lange door buxushaagjes omzoomde bloemperken staan in symmetrie de planten tussen de taxuskegels.

Aan het einde van deze tuin ligt de opmerkelijke natuurlijke zonnewijzertuin, waar de schaduw van de hele houten wijzer de 18de-eeuwse tijd aanwijst. Midden achter de borg ligt een strakke tuinindeling van paden en grasperken, dat aangelegd is met behulp van de originele tuintekening. Daarnaast ligt de grote doolhof met in het midden de oude plataan.

Aan de oostkant van de borg liggen de nutstuinen met een fruithof waarin een grote diversiteit aan oude fruitrassen groeien. De fruithof wordt doorsneden door een fraaie perenberceau. Achter het schathuis ligt de keukenhof met een verdeling in grote groentevakken waarin oude groenten worden verbouwd en smalle vakken voor medicinale en keukenkruiden. Bezoek in de zomer de rozentunnel, afhankelijk van het weer staat deze in juli in bloei

De graslanden rond de buitensingel zijn sinds 2002 in het bezit van de Vereniging Natuurmonumenten. Aan de westzijde ligt in het weiland de ‘viskenij’, een vijver om allerlei soorten vis te bewaren, en aan de zuidzijde ligt het ‘snoekegat’, speciaal voor snoeken. De weilanden zijn afgezet met gekloofde eiken palen. De toegangen zijn gesloten met wringen, een houten hek met voor Groningen typerende verticale latten tussen zware balken. In de wring naar het grasland bij de parkeerplaats is de naam Menkemaborg uitgesneden. Dit deel van de graslanden inclusief de parkeerplaats is in beheer van de Stichting Museum Menkemaborg.

Voor meer informatie over Natuurmonumenten zie
www.natuurmonumenten.nl

 

Rozentunnel

Jaarlijks is het een vaak gestelde vraag; wanneer staat de rozentuin in bloei? We moeten eerlijk zijn, het is een korte periode en het is sterk afhankelijk van het weer. Zorg daarom dat je het niet mist! Normaal staan de rozen in de maand juli in bloei. Al 90 jaar is het een ware publiekstrekker. Zowel de enkele bloemen ‘American pillar’ als de dubbelbloemige ‘Dorothy Perkins’ zijn te bewonderen.

De tuin in elk seizoen

De tuin van de Menkemaborg is geen seizoen hetzelfde. De vormen en de kleuren verschillen ieder jaargetijde.

In het voorjaar bloeien de voorjaarsbloemen in de tuin, waaronder de historische tulpen en de bloeiende magnolia. Langs de singel bloeien de stinzenplanten of börgbloumkes, als eerste de krokus en vervolgens voorjaarshelmbloem en later de geurende daslook. Sinds 2021 worden de stinzenplanten geïnventariseerd. Kijk op www.stinzenflora-monitor.nl met de andere locaties in Friesland, Groningen en Ost-Friesland.

In de zomer bloeien de verschillende planten in de tuin en in de keukentuin groeit volop de niet vergeten groenten en kruiden. De rozentunnel bloeit in juli en bedekt de keukenpaden met een roze-rode dak.

In de herfst is de fruitoogst met een keur en geur aan allerlei oude soorten appels en peren. De herfstbloemen en de bladeren aan de bomen zijn in herfstkleuren. Langzaam maakt de natuur zich klaar voor de winter.

Sneeuw in de winter laat de structuren in de tuin prachtig uitkomen. De hagen en de vormsnoei is ook de winter prachtig om te zien.