Tentoonstelling Volkomen uit de tijd

Geplaatst op: 02-06-2021 16:12

‘VOLKOMEN UIT DE TIJD, Design in het 18de-eeuwse interieur van de Menkemaborg’

De Menkemaborg mag weer open op zaterdag 5 juni en de bezoekers zijn van harte welkom. Wel graag online reserveren. De tentoonstelling ‘Volkomen uit de tijd, design in het achttiende-eeuwse interieur van de Menkemaborg’ zou op 1 maart geopend worden, maar door de coronamaatregelen, is het nu pas mogelijk. Wie deze bijzondere tentoonstelling wil zien moet snel zijn, want loopt nog tot en met 4 juli.

De zin ‘volkomen uit de tijd’ staat in de beschrijving van hedendaagse objecten van Studio Job (Job Smeets en Nienke Tynagel), want het materiaal brons waar veel van de objecten van gemaakt zijn, is ‘ogenschijnlijk hopeloos ouderwets’. Deze hedendaagse vormgevers zijn goed vertegenwoordigd in de collectie van het Groninger Museum. De tentoonstelling is in het kader van het feit, dat de Menkemaborg honderd jaar geleden geschonken is aan het Groninger Museum.

Jaarlijks worden aan de hand van een thema in de kamers objecten gewisseld. Het is een andere manier van kijken naar de volledige inrichting waar een beeld gegeven wordt van de leven en wonen van een adellijke familie in de achttiende eeuw op een Groninger borg. Het lijkt alsof de bewoners ieder moment binnen kunnen lopen.

Zouden leden van de familie Alberda dat nu echt doen, dan zullen ze de familiestukken herkennen, maar ook verbaasd kijken naar onbekende objecten. Naast objecten van Studio Job, ook objecten van Maarten Baas, Maarten Vrolijk, Alessandro Mendini en Philip Starck.
Er is een keuze gemaakt van die voorwerpen die een relatie hebben met de voorwerpen in de borg.

Hedendaagse bezoekers zijn juist weer verbaasd over de achttiende-eeuwse voorwerpen. ’Wat is dat?’ is altijd al een veel gehoorde vraag van bezoekers. Waarschijnlijk zal deze vraag ook kunnen slaan op de eenentwintigste-eeuwse voorwerpen. Eeuwen verschil, maar is er wel zoveel verschil? Een leuke zoektocht door de Menkemaborg.

De Menkemaborg Menkemaweg 2 9981 CV Uithuizen
Tel. 0595 431970 www.menkemaborg.nl