Een kijkje in de tuin van de Menkemaborg vanaf de singel
1 van 14
Vorige
Volgende

De tuin

Tussen de beide grachten liggen de verschillende en bijzondere tuinen van de Menkemaborg.

De tuin ten westen van de borg is gereconstrueerd naar het originele tuinplan uit circa 1705 en heeft een heldere overzichtelijke indeling met symmetrisch gerangschikte vakken van geschoren buxus met daarin 18de-eeuwse bloemen- en plantensoorten.
Het fraaiste gedeelte is de besloten lusthof voor het ‘theehuis’ met poorten en halve koepels van treillagewerk.
In de lange door buxushaagjes omzoomde bloemperken staan in symmetrie de planten tussen de taxuskegels.

Aan het einde van deze tuin ligt de opmerkelijke natuurlijke zonnewijzertuin, waar de schaduw van de hele houten wijzer de 18de-eeuwse tijd aanwijst.

Midden achter de borg ligt een strakke tuinindeling van paden en grasperken, dat aangelegd is op grond van de originele tuintekening.

Ernaast ligt de grote doolhof met in het midden de oude plataan. De hagen van haagbeuk zijn in 2014 opnieuw aangeplant en sinds 21 juni 2014 is de doolhof weer open.

Aan de oostkant van de borg liggen de nutstuinen met een fruithof waarin een grote diversiteit aan oude fruitrassen groeien. De fruithof wordt doorsneden door een fraaie perenberceau.

Achter het schathuis ligt de keukenhof met een verdeling in grote groentevakken waarin oude groenten worden verbouwd en smalle vakken voor medicinale en keukenkruiden.

De bloeiende rozentunnel is hier in de zomer een bezoek waard! Afhankelijk van het weer in juli in bloei.

Het onderhoud van de tuin wordt uitgevoerd door hoveniersbedrijf De Wilde Appel uit Uithuizen.

De graslanden rond de buitensingel zijn sinds 2002 in het bezit van de Vereniging Natuurmonumenten. Aan de westzijde ligt in het weiland de 'viskenij', een vijver om allerlei soorten vis te bewaren, en aan de zuidzijde ligt het 'snoekegat', speciaal voor snoeken. De weilanden zijn afgezet met gekloofde eiken palen. De toegangen zijn gesloten met wringen, een houten hek met voor Groningen typerende verticale latten tussen zware balken. In de wring naar het grasland bij de parkeerplaats is de naam Menkemaborg uitgesneden. Dit deel van de graslanden inclusief de parkeerplaats is in beheer van de Stichting Museum Menkemaborg.
Voor meer informatie over Natuurmonumenten zie www.natuurmonumenten.nl