'Vis met aspergies te koken'
1 van 8
Vorige
Volgende

Recepten uit het 18de-eeuwse kookboek


Het bijzondere kookboek van de familie Alberda

In de keuken van de borg zijn meer recepten te lezen, maar hieronder een paar voorproefjes.

Enkele recepten uit het 18de-eeuwse kookboek van de familie Alberda
(Het kookboek ligt opgeslagen in de Groninger Archieven en een scan is te lezen via www.groningerarchieven.nl, Zoek 'kookboek Menkemaborg' en 623 / 1614 aanklikken symbooltje voor scan.)

Vis met espierges te koken
Die vis eerst laten afkoken, dan groene espergies, klein gesneden, latse met water half gaarkoken doetse dan bij de vis in die ketel dan wat gereven witte broot boter genber foeli, set het op ’t vüir, laat het wel door koken, dan die saus genoeg gebonden is, en van pas gesouten dan angerecht.
In de keukentuin worden sinds drie jaar asperges verbouwd.
De visvijver of viskenij van de Menkemaborg ligt aan de westzijde buiten de singel in het weiland; hier was de voorraad verse vis te vinden.

Düiven te vüllen
Neemt peterceli en kapt die klein en roertje met een ey, boter suker, genljber, en Corinten Doetje dan in die Düiven.
Een heer had het recht om duiven te houden. Het was een verse lekkernij in de wintermaanden. In het weiland ten westen van de oprijlaan staat nu nog een grote duivenslag.

Om een citroen vlaij te maken
Neemt het geel van een citroen, afgeraspt, en het nat daar uit gedaan en dan in een tamelijke schotel gedaan met wijn en 5 eijers wel geroert, dan onder en boven vuir, dan laten backen suiker en caneel na goedvinden.
Citrusvruchten, zoals sinasappels en citroenen werden veel verwerkt in recepten. Er is geen oranjerie geweest bij de Menkemaborg, waar citrusbomen in kuipen konden overwinteren. Op het tuinplan van ca. 1705 staan langs de binnengracht wel boompjes die op kuipplanten lijken.
Er is nog een mogelijkheid dat de exotische bomen overwinterden in de boerderij (het schathuis). Dat de familie bekend was met citroenen, sinasappelen, perziken en abrikozen en ze veelvuldig verwerkten, is met zekerheid af te leiden uit de vele recepten in dit 18de-eeuwse kookboek.

Bolle buisjes te maken
Een lb van ’t fijnste meel genomen. 1 mengel melk, 6 eijers 3 sonder wit, ¼ lbs krinten, een komtje gesmolten boter dit te samen wel gemengt ’t moet van dikte fijn als wafels dan gest daar in gedaan, met suker en laat het zoo rijzen.
Lb(s) staat voor pond(en) en een pond is ongeveer 450 gram. Bolle buis)es zijn poffertjes.