Max van den Berg met Yke en zijn vader in de grote zaal luisteren naar wat Yke als Gerhard Alberda te vertellen heeft
1 van 3
Vorige
Volgende

Junior audiotour


De junior audiotour

Vanaf 5 juni 2021 is de junior audiotour via een QR-code te volgen in de borg. Online reserveren voor een bezoek aan de borg blijft nog verplicht.

Het begon met het winnen van de Museumprijs in 2007 en het advies in het juryrapport, dat de Menkemaborg heel geschikt is om met een audiotour te bezoeken. Vervolgens komt het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen met het voorstel om, in navolging van het landelijke Cultuurfonds, ook de Menkemaborg te gaan steunen op het gebied van erfgoed educatie.

Het gevolg van dit prachtige grote cadeau was in 2009 een heel jaar lang de kinderen in de 18de eeuw centraal stellen in de borg, met in elke kamer een verhaal hoe kinderen er in de zomer woonden aan de hand van prachtige kinderportretten, kleding, spel en speelgoed.

Het bedrag werd besteed aan de kinderen van nu en er werd een speciale audiotour gemaakt waarmee ze terug in de tijd gaan naar 1775 en uitleg krijgen van een Gerhard en Susanna Alberda. Deze familie Alberda woonde in die tijd in de zomer op de borg. De audiotour is uitgebreid met muziek, foto’s en leuke opdrachten.

De voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen en tevens commissaris van de Koningin in Groningen, Max van den Berg, presenteerde op vrijdag 9 oktober 2009 de audiotour. Als eerste mocht hij samen met Yke Rusticus en Inès Wernik, de stemmen van Gerhard en Susanna Alberda en de andere genodigden een spannende tocht door de Menkemaborg maken.
Een groepje leerlingen van de Simonidesschool uit Roodeschool waren de eerste kinderen, die de audiotour beluisterden en ze vonden het leuk!.
Bestuursleden van het Cultuurfonds en de Menkemaborg en andere genodigden liepen ook rond met de audiotour en waren unaniem van menig, dat de tour ook geschikt is voor volwassenen, want ook zij werden echt meegenomen in de sfeer van de 18de eeuw.