Muzikaal optreden van organist Stef Tuinstra en blokfluitist Ronald Moelker, in 18de-eeuws kostuum, in de Grote Zaal bij de ingebruikneming van het kabinetorgel op 15 april 2011
1 van 18
Vorige
Volgende

Kabinetorgel


Het kabinetorgel in de Grote Zaal is bespeelbaar.

Op 15 april 2011 was de officiële ingebruikneming van het gerestaureerde kabinetorgel uit 1777. De warme 18de-eeuwse klanken van dit huisorgel bleken voortreffelijk te passen in de grote zaal van de borg.

Er is een film over de restauratie van het kabinetorgel te koop in de borgwinkel. Voor meer informatie .

Wie de 18de-eeuwse klank wil horen, kan luisteren in de audiotour waar een klein stukje van een concert te horen is. Wie meer wil weten, zien en horen is de DVD een aanrader. zie hier voor informatie

Voor concerten zie bij activiteiten: Orgelspel en verder bij agenda

Geschiedenis kabinetorgel
Uit onderzoek is gebleken dat het orgel in eerste aanleg in 1777 is gebouwd door de Amsterdamse orgelbouwers H.A. Groet en J.J. Vool. Het is oorspronkelijk gebouwd als huisorgel voor de welvarende landbouwer en houthandelaar Sebo Hendriks van Houten in ’t Waar bij Nieuwolda. Nog steeds in het bezit van de familie van Houten, is het in 1844 uitgebreid door de orgelmaker Freytag, de laatste Nederlandse vertegenwoordiger van de Schnitger-traditie. In het begin van de 20ste-eeuw heeft het orgel dienst gedaan als kerkorgel in de Doopsgezinde kerk van Zijldijk. Het orgel bleek niet echt geschikt als kerkorgel en in 1935 werd het kabinetorgel geschonken aan het Groninger Museum ter plaatsing in de Menkemaborg.

Decennialang was het orgel onbespeelbaar. Achter de kastdeuren was slechts één rij orgelpijpen te zien en de andere pijpen lagen opgeborgen op zolder.
Na jaren van voorbereiding en dankzij de toegekende Rijkssubsidie en subsidies van diverse fondsen, was het eindelijk zover en kon het orgel gerestaureerd worden door de orgelmakers van de firma Mense Ruiter te Zuidwolde. Een zorgvuldig en specialistisch werk. Er staan nu weer ruim 400 metalen en houten orgelpijpen in de kast.
zie ook www.menseruiter.nl

Het is het grootste nog bestaande kabinetorgel in Nederland.